25 Ağustos 2009 Salı

Abraham Lincoln'ün Hayat Hikayesi 1


Yoksul aileden dünyaya geldi.

Anne babası okuma yazma bilmezdi

10 yaşında annesini kaybetti.

Tarlada ırgatlık yaptı.

Bakkalda çıraklık yaptı

21 yaşında işini kaybetti.

Bocalama dönemi başladı. 24 yaşında tekrar işini kaybetti.

25 yaşında dört çocuğundan üçünü kaybetti.

27 yaşında ruhsal bunalıma girdi.

34 yaşında kongre seçimlerini kaybetti.

36 yaşında kongre seçimlerini yine kaybetti.

38 yaşında eyalet seçimini kaybetti.

49 yaşında tekrar senato seçimlerini kaybetti.

52 yaşında Amerika Birleşik Devletleri başkanı oldu.



Abraham Lincoln, "Köleliği Kaldıran Adam" olarak tarihe geçti.

1809'da Kentucky'de doğdu. Yoksul bir aileye mensuptu. İki odadan oluşan, yerleri topraktan, olduğu için, pencereleri naylon ve bez parçalarıyla örtülü bir evde yaşadı. Okula gidecek kadar durumları iyi değildi. Ama toplam 1 yıl okula gidebildi. Evdeki kömürlerle evdeki tahtalara yazı yazarak öğrenmeye çalışıyordu.



Küçük Lincoln henüz 10 yaşında annesini kaybedince hüngür hüngür ağlamıştı. Hele bir müddet sonra kız kardeşi de ölünce tutunacak dalı kalmamıştı. Onu artık yeni, farklı bir hayat bekliyordu. Bir müddet sonra babası üç çocuklu bir dul kadınla evlendi.



Abraham Lincoln'ün kitaplara karşı müthiş bir tutkusu vardı. Geceleri mum ve alev ışığında kitap okuyordu. Kitaplar için, "Benim biricik dostlarım" diyordu. Geçmişte yaşamış iyi ve başarılı insanların hayat hikayelerini çok okuyordu. Sıkıntılı günlerinde onun için hayat suyu olmuştur. Hatta George Washington'un hayatını anlatan kitap onda yeni bir coşku uyandırdı. Adalet, insan haklarına önem verdiği için hukuk kitapları da okuyordu.



Değişik konulardan haberdar olmak için mahkeme duruşmalarına seyirci olarak katılmıştır. Bir gün mahkemede avukat, müvekkilini çok güzel bir şekilde savunur ve gerçekten de adam masumdur, hapisten kurtulur. Lincoln avukatı tebrik etmek ister, elini uzatır, ne yazık ki avukat karşısındaki basit, fakir görünümlü adama, aşağılayıcı bir tavırla bakar, elini bile sıkmaz.



BİRİNCİ YAZININ SONU

3 yorum: